11-14 червня 2016 року відбулась четверта едиція Міжнародного благодійного фестивалю (трієнале) казок «KAZ.KAR.», який проводиться у місті Львові з 2006 року.

Основні події у межах програми Фестивалю розгортались в Театрі естрадних мініатюр «І люди, і ляльки», Драматичному театрі ім. Лесі Українки, Театрі «СПІРОГРАФ», Центрі Культурно-Мистецьких Ініціатив, Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького та Львівському палаці мистецтв. Участь у IV міжнародному марафоні казок взяли як юні, так зрілі та маститі «казкарі» з Польщі, Словаччини, Чехії, Угорщини, Іспанії, Італії, Шотландії, Ірану, Німеччини та України.

Фестиваль охопив такі номінації:

Номінація «театральне мистецтво»:

колективи презентували вистави-казки як для дітей, так і для дорослих у театрах Львова. Спектаклі зіграли у Театрі естрадних мініатюр «І люди, і ляльки», Драматичному театрі ім. Лесі Українки, Обласному театрі ляльок, Авторському театрі «СПІРОГРАФ». У програму номінації «театральне мистецтво» Фестивалю 2016 року увійшло 16 вистав-казок.

Номінація «образотворче мистецтво»:

художні твори можна оглянути у Галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького з 11 до 30 червня 2016 року. Впродовж фестивальних днів 11 та 12 червня на  площі перед Палацом графів Потоцьких (Коперника 15) відбувались конкурс-пленер для учасників Фестивалю та майстер-класи з живопису, ілюстрування казок, боді-арту, ілюмінування буквиці для усіх охочих. 13 червня відбулись майстер-класи для учасників Фестивалю у Центрі Культурно-Мистецьких Ініціатив та в Українській академії друкарства. Практикуми провели митці-волонтери та викладачі Студії культури та мистецтв «СПІРОГРАФ», Української академії друкарства, Львівської філії Київського національного університету культури та мистецтв, Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив міста Львова.

Номінація «література»:

презентації нових казок з вуст самих авторів. Читання казок відбулись 12 червня з 12:00 до 15:00 у дзеркальній залі Палацу графів Потоцьких. У межах цієї номінації відбулись також театралізовані читання казок у Театрі естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» 12 червня з 14:00 до 15:30 год. Свої казки на цьогорічному Фестивалі презентували: Вікторія Ковальчук, Марічка Крижанівська, Олена Різник, Олекса Городенко, Тетяна Гаркуша, Іванна Литвинець, Софія-Стефанія Жилінська, Наталія Піддубна, Марія Солтис-Смирнова.

«Круглий стіл»:

доповіді дослідників феномену казки, вже традиційно, відбувалися перед кульмінацією Фестивалю 14 червня з 12:00 до 13:45 у дзеркальній залі Палацу графів Потоцьких. У рамках круглого столу були представлені дипломні роботи студентів Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва та дизайну ім. М. Бойчука. Після цього відбулась година пам’яті Олега Новохацького – засновника, художнього керівника та директора Львівського театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки», в якої відбулось зачитування й підписання Листа у Львівську міську раду та інші відповідні установи щодо ініціювання громадського обговорення на тему «Про присвоєння Львівському театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки» імені Олега Новохацького».

Урочиста церемонія:

кульмінація четвертої едиції міжнародного фестивалю казок «KAZ.KAR.» відбулась 14 червня. Неймовірний вітер та дощ змісив організаторів перенестись з-перед Палацу графів Потоцьких в світлу та затишну конференц-залу Львівського палацу мистецтв. Програма урочистості розпочалась з виступу юних виконавців відділення танцювального мистецтва Студії культури та мистецтв «СПІРОГРАФ». А далі, як звикло виступи офіційних гостей, членів міжнародного журі та вручення нагород та подарунків учасникам.

Слід зазначити, що однією з родзинок подій цьогорічного Фестивалю стала знакова подія –  вихід у світ Фестивальної марки, яку Державне підприємство «УКРПОШТА» випустило до четвертої едиції Фестивалю в ексклюзивному тиражі 140 штук, автор зображення на фестивальній марці є кандидат мистецтвознавства, докторант інституту народознавства Національної академії наук України Олег Болюк. Погашення Марки Фестивалю “KAZ.KAR.” 2016 відбулось в часі Урочистої церемонії закриття Фестивалю за участю радника генерального директора підприємства «УКРПОШТА», заслуженого зв’язківця України Анатолія Кидисюка; виконуючого обов’язки директора Львівської дирекції «УКРПОШТА» Миколи Ростова; автора логотипу Фестивалю та зображення на марці, кандидата мистецтвознавства Олега Болюка; голови журі цьогорічного Фестивалю, народної артистки України Ади Роговцевої та художнього керівника і президента Фестивалю Андрія Сендецького.

До участі у Фестивалі «KAZ.KAR.» 2016 вдалось запросити та залучити в події Фестивалю дітей, які позбавлені батьківської опіки, осіб неповносправних та дітей воїнів АТО. Дякуючи добродіям, партнерам, меценатам та учасникам Фестивалю цьогоріч участь у подіях Фестивалю взяло понад дві сотні осіб вище зазначених категорій. Дітям вдалось забезпечити транспортування, харчування, перегляд вистав-казок, участь у майстер-класах, екскурсії містом, огляд експозицій Галереї мистецтв та Музею народної архітектури та побуту, солодощі та подарунки.

До складу міжнародного журі цього року увійшли:
Вікторія Ковальчук, мисткиня, ілюстратор казок, лауреат Національної премії ім. Олени Пчілки (Україна);
Кжиштоф Мархлак, живописець, викладач Краківської академії мистецтв, співробітник Національного музею у Кракові, стажер міжнародного мистецького проекту Гугенхайм в Італії (Польща);
Оксана Федина, викладач Львівської національної академії мистецтв (Україна);
Яцек Сташевський, художник, продекан кафедри графіки Академії мистецтв у Варшаві (Польща);
Петра Ковальчикова, режисерка, викладач кафедри театрального мистецтва Академії мистецтв у Банській Бистриці (Словаччина);
Григорій Шумейко, народний артист України, актор та режисер Львівського національного академічного драматичного театру ім. Марії Заньковецької (Україна);
Ада Роговцева, народна артистка України, голова журі  Фестивалю «KAZ.KAR.» 2016 (Україна).

Члени комісії беруть участь у Проекті добровільно і, майже всі власним коштом приїхали у Львів.

IV Міжнародний благодійний фестиваль казок «KAZ.KAR.» 2016 організований та проведений без жодної державної. На запрошення до співпраці та підтримки не відгукнулись ні міська влада, ні обласна.

Ініціатор Фестивалю:
Львівський обласний благодійний фонд «ТОРБА»
Академічна рада «СКМ»

Організатори Фестивалю:
ГО «Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив»
ТЕАТР «СПІРОГРАФ»
Львівський обласний благодійний фонд «ТОРБА»

Печать

Партнери:
Національна спілка театральних діячів України
Театр естрадних мініатюр «І люди, і ляльки»
Львівський драматичний театр ім. Лесі Українки
Львівська національна галерея мистецтв ім. Б.Г. Возницького
Львівський палац мистецтв
Українська академія друкарства
ЛФ Київського університету культури та мистецтв
Спілка істориків мистецтва Польщі
Академія мистецтв у Варшаві
Академія мистецтв в Банській Бистриці
International Association Culture and Art

Дякуючи сприянню Департаменту з питань культури ЛОДА та Міністерству культури України, а саме їх клопотанню до Посольства України в Ісламській Республіці Іран, оргкомітету вдалося уможливити участь у Фестивалі театральної групи з Тегерану (Іран).

Участь у Фестивалі дітей батьки яких перебувають у зоні АТО забезпечило благодійне товариство «Мій тато захищає Україну».

Інформаційні партнери:
ZIK, ТРК «ЛЬВІВ», ТК «НТА», Львівське радіо.

Приймають найкращі гостинні партнери Фестивалю у місті Львові:
ГотеліCitadel Inn, Леополіс, Рудольфо, Іbis Styles

РестораниСмаколик, Кумпель, Бачевських, Цукерня, Тарта, Varenyky InternationalСмачні сезони, Япона Хата, ПартіФон.

Кавовий партнер Фестивалю: найкращий заклад міста Львова – Львівська мануфактура кави.

Книжковий спонсор Фестивалю: Київське видавництво ОСНОВИ.

Найсолодший партнер Фестивалю:
Львівська кондитерська компанія – TURRON в тандемі з ТОВ «Лідо Трейд»;
Кондитерська фабрика «ВІКТОРІЯ Г.С.»

Постійні партнери культурно-мистецького марафону:
Перша Універсальна Склонарізка та компанія «Текстиль Контакт Львів».

Вся програма Фестивалю та участь такої великої кількості учасників та гостей у ньому стала можлива завдяки партнерів, спонсорів, меценатів, учасників та самовідданій роботі волонтерів оргкомітету Міжнародного благодійного фестивалю казок «KAZ.KAR.».

Нагороди (відзнаки) учасників номінації «Театральне мистецтво», згідно рішення міжнародного журі.

Диплом за кращу інтерпретацію сучасної казки «Біля ковчегу о восьмій» у постановці Лариси Кірюши Теарту «Колорит» міста Чернігів, Україна.

Диплом з особливою відзнакою за актуальність теми вистави-казки «Як дістати чорнила. Або плями на совісті» у постановці Стубченко Т. дитячому театру «Чердачок» Народного театру «М.А.С.К.А.» міста Миколаєва, Україна.

Диплом за участь у Фестивалі Чернігівському театру «Вогні рампи» за презентацію дійства «Ромео і Жасмин» під керівництвом Лариси Кирюши.

Диплом за кращу студентську інтерпретацію сучасної казки «Ромео і Жасмин» у постановці Ірини Савченко Народному студентському театру «Вавилон» міста Києва, Україна.

Диплом з особливою відзнакою за художнє вирішення традиційної теми у виставі-казці «Чарівна булава» у постановці Алли Мельник Народному музично-драматичному театру імені Лесі Українки міста Червонограда, Україна.

Диплом за кращу професійну виставу-казку лялькового театру «Поросятко Хрясь рятує друзів» у постановці Олега Новохацького Львівському театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки міста Львова, Україна.

Диплом за кращу моновиставу фестивалю «Піонієвий ліхтар» у постановці Олега Новохацького Львівському театру естрадних мініатюр «І люди, і ляльки міста Львова, Україна.

Диплом за кращу чоловічу роль театру «NEMNO» у виставі «Cyrk Hrynek», постановник Henryk Hryniewicki міста Жешув, Польща.

Диплом за інтерактивне представлення казки Театру «Divadlo 100 opic», постановник Домінік Тесар міста Прага, Чехія.

Диплом за краще втілення класичної казки «Попелюшка» у постановці Лесі Микитенко Зразкового аматорського Театру Юного Глядача міста Хотина, Україна.

Диплом за найкращу презентацію авторської вистави-казки «The Miracle of Friendship», постановник Mohammad Boroumand міста Тегерану, Іран.

Диплом зі спеціальною відзнакою – приз глядацьких симпатій за казку «Лісовий переполох» театру ТАМІ міста Луцька, Україна.

Диплом творчій студії Наталії Журавльової міста Луцька за участь у фестивалі та представлення вистави-казки «Долина ельфів».

Диплом зі спеціальною відзнакою від журі Львівському Театру «СПІРОГРАФ» з виставою казкою «По щучому велінню» у постановці Андрія Сендецького за кращу класичну постановку Фестивалю, Україна.

Диплом за кращу позаконкурсну виставу-казку «Квіткова крамничка» у постановці Андрія Сендецького Львівського Театру «СПІРОГРАФ», Україна.

(Всі вистави театр «СПІРОГРАФ» як співорганізатор Фестивалю презентував позаконкурсною програмою)

Нагороди (відзнаки) учасників номінації «Образотворче мистецтво», згідно рішення міжнародного журі.

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Христини Лисик. Особлива відзнака за фантазійність та багатосюжетність. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Павла Шачка. Особлива відзнака за експресивність образу. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Тернопіль, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Олени Кальчук. Особлива відзнака за композицію та цікаве графічне рішення. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Мирослави Волощук. Особлива відзнака за малярську техніку. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Вараш, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Марти Голяк. Особлива відзнака за виразність настрою. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Марії Атаманюк. Особлива відзнака за фантазійність. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Максима Лихви. Особлива відзнака за оригінальність ідеї. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Катерини Курцевої. Особлива відзнака за техніку виконання. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Ірини Герчанівської. Особлива відзнака за індивідуальність та малярську форму. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Вараш, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Єви Шевченко. Особлива відзнака за креативність  та настрій художніх образів. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Дмитра Бубенчика. Особлива відзнака за малярський образ. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Тернопіль, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Діани Карабін. Особлива відзнака за фантазійність казкових настроїв. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Джульєти Горбаченко. Особлива відзнака за фантазійність та техніку виконання. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Давида Пастернака. Особлива відзнака за цікаву ідею. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Вероніки Масири. Особлива відзнака за радісний казковий образ. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Лапаївка, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Анастасії Панчук. Особлива відзнака за техніку виконання. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Львів, Україна)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Natalia Kurzynska. Особлива відзнака за фантазійність. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Рибнік, Польща)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Maja Tomashevska. Особлива відзнака за експресію. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016
(Варшава, Польща)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Klaudia Wysiadecka. Особлива відзнака за фантазійний казковий настрій. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Рибнік, Польща)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Karolina Bernacka. Особлива відзнака за загадкову композицію. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Рибнік, Польща)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Aleksander Chekay. Особлива відзнака за графічність та техніку виконання. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Варшава, Польща)

Диплом учасника пленеру номінації «Образотворче мистецтво» Agata Skrzypiec. Особлива відзнака за атмосферу таємничості. Та участь у виставці художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.
(Рибнік, Польща)

Учасники виставки художніх творів “KAZ.KAR” 2016 у Львівській національній галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького 10-30.06.2016.

Анастасія Кузнєцова (Львів, Україна)   Анастасія Панчук (Львів, Україна) Анна-Христина Благута (Львів, Україна) Богдан Свінчук (Львів, Україна) Вероніка Масира (Лапаївка, Україна) Вікторія Ковальчук (Львів, Україна) Давид Пастернак (Львів, Україна) Данило Кідиба (Львів, Україна) Джульєта Горбаченко (Львів, Україна) Діана Карабін (Львів, Україна) Дмитро Бубєнчик (Тернопіль, Україна) Єва Шевченко (Львів, Україна) Ірина Герчанівська (Вараш, Україна) Ірина Ладюк (Вараш, Україна) К.І. Тютькало (Київ, Україна) Катерина Курцева (Львів, Україна) Максим Лихва (Львів, Україна) Марія Атаманюк (Львів, Україна) Марія Атаманюк (Львів, Україна) Марта Голяк (Львів, Україна) Anna Pichura (Краків, Польща)   Aqata Skrzypiec (Рибнік, Польща) David Grant (Единбург, Шотландія) Hrystyna Malinovska (Краків, Польща) Iva Kruchkovska-Krol (Краків, Польща) Joanna Banek (Краків, Польща) Karolina Bernatska (Рибнік, Польща) Klaudia Vysiadecka (Рибнік, Польща) Krzysztof Marchlak (Краків, Польща) Milada Vientskovska (Рибнік, Польща) Natalia Kurzynska (Рибнік, Польща) Oleksandr Chekay (Варшава, Польща) Мирослава Волощук (Вараш, Україна) Олена Бачинська (Вараш, Україна) Олена Кальчук (Львів, Україна) Олена Микула (Львів, Україна) Павло Шачко (Тернопіль, Україна) Христина Лисик (Львів, Україна) Христина Манукян (Львів, Україна) Юрій Шило (Львів, Україна)