2 листопада 2018 року в рамках Всеукраїнського проекту «Просто небилиці» 2018 діячі ГО «Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив» за участю Мистецької Інституції «СПІРОГРАФ», що у місті Львові (Андрій Сендецький, Олег Болюк, Віра Галайко, Сергій Гаврилович), за підтримки Львівського обласного благодійного фонду «ТОРБА» відвідали Дитячий навчальний заклад № 15 інтернатного типу «Сиротинець», що у місті Стрий на Львівщині. У маленькому осередку, що ділить простір з дитячим садочком, мешкають діти з неблагополучних сімей.

Львів проводжав нас у подорож хмарною, сіро-депресивною погодою, а Стрий зустрів золотою осінню, яка купалась в сонячному промінні. Можливо саме тому, переступивши поріг «Сиротинця», нам здалось, що мешканці цього осередку були такі світлі й зацікавлено радісні. Це звичайно створило хорошу атмосферу знайомства, яке плавно перетворилося у процес відтворення вигадок мешканців цієї домівки на папері.

Безсумнівно, що робота хорошим художнім реманентом черговий раз дала свої неабиякі результати. Це вкотре викликає невтомне бажання дякувати добродіям, які допомагають нам реалізовувати цей проект восьмий рік поспіль. Вдячні особливо тим, кого не доводиться примусово закликати до допомоги, а які зі своєї ініціативи відгукуються щороку сприяти в організації та проведенні програм і проектів, скерованих до людей, які потребують нашої уваги. Як показує досвід, разом ми можемо зробити небилицю бувальщиною, яка практично, а не на пустих словах, приносить в життя інших людей світлі промінчики добрих справ.

Провівши дітям кількагодинний майстер-клас з практики створення «небилиць» засобами художньої виразності в живописі, волонтери збагатились чудовими враженнями від зустрічі з мешканцями осередку. Залишивши дітям у дарунок художні матеріали, солодощі та зимовий одяг, повернувшись у сірий Львів з яскравими роботами, які діти створили до цьогорічного проекту. Відразу, без пауз та зволікань, координатори проекту взялись оформляти роботи юних дебютерів Проекту зі Стрия до виставки.

Важливо зазначити, що усі діти, які зустрічали нас, висловили своє бажання поділитись з нами своїми «небилицями», а ще приємніше, що ми зможемо, як звикло, презентувати ці роботи шанувальникам справжнього мистецтва у Львівському палаці мистецтв у грудні. Їхні малюнки експонуватимуться поруч з роботами конкурсантів Проекту, твори яких увійдуть до експозиційної колекції Всеукраїнського проекту для молодих  митців «ПРОСТО НЕБИЛИЦІ» 2018.

Від імені організатора та координатора Проекту окремо висловлюємо подяку пану Роману Лучуку та пану Олекcію Сищуку за дебют у цьогорічному Проекті в гроні добродіїв! Дякуючи цим добродіям примножився подарунковий кошик для мешканців осередку «Сиротинець», що у місті Стрий.