14 березня 2021 року у рамках арт-Проєкту «Портрет Музею: Львівський скансен» відбулася перша зустріч учасників, зареєстрованих на сайті Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив (ЦКМІ). Організаторами з боку ЦКМІ та Музею народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького (МНАПЛ) заплановано сім таких пізнавальних творчих арт-івентів упродовж півроку, втім, щоразу з іншою темою. Зустрічі умовно названо етюдами, які мають допомогти розкрити п’ятдесятилітню багатовекторну діяльність МНАПЛ.

Перший етюд означений поетичною назвою «Весна на крилах прилетіла». Ця метафора спрямовує до анімалістичного жанру в образотворчому мистецтві й орнітоморфного орнаменту в ужитковому мистецтві. На цій зустрічі звучала провідна тема – приліт птахів з вирію, побутування їх на території Музею і відображення птаха на предметах побуту. Для виконання «портретного» твору також було обумовлено, що техніка, формат, матеріал – довільні. Хоча основною пізнавальною локацією для екскурсії було обрано етнографічну зону Покуття та Північної Буковини, під час тригодинної зустрічі згадувалися також вироби з Поділля, Полтавщини, Слобожанщини, Рівненського Полісся, Надсяння, Бойківщини, Гуцульщини.

Після виконання усіх формальностей, зокрема реєстрації учасників «Етюду першого», зустріч відкрив художній керівник ЦКМІ Андрій Сендецький, який окреслив мету, завдання та умови арт-Проєкту «Портрет Музею: Львівський скансен» та побажав наснаги створити оригінальні «штрихи» до портрету цієї інституції-ювіляра. Він наголосив, що кожен учасник має  унікальну перепустку-бейдж у Музей. Вже залученим у арт-Проєкт учасникам перед наступними зустрічами реєструватися не потрібно, адже цей документ діє упродовж тривання усіх етапів «Портрет Музею», включно із урочистим відкриттям виставки. Учасники можуть  відвідувати скансен індивідуально для роботи над майбутнім художнім полотном. Кращі роботи створені під час Проєкту (мінімум один твір від кожного автора), будуть представлені на виставці, присвяченій 50-літтю діяльності Музею, а згодом помандрують галереями країни та зарубіжжя.

З презентацією про світоглядні уявлення українців, народні традиції весняно-обрядового циклу свят та демонстрацією предметів побуту, на яких зображено птахи, виступив в.о. директора МНАПЛ Сергій Ципишев. Доповідач розповів зокрема про традиційні для різних етнорайонів України випікання обрядового хліба, у тому числі й про спеціальне печиво, пов’язане з весняними святами, з цікавими назвами, наприклад «соро́ки», «бу́сля лапка».

Добірку характерних експонатів підготували завідувачі фондів на чолі зі співробітницею МНАПЛ Зоряною Ципишевою. Для огляду були представлені чоловічі сорочки Верховинського району із характерними для них поліхромними мотивами тварин, зокрема й птахів, на погрудді виробів; брижована бойківська спідниця-фартух з вишитим двоколірним орнітоморфним орнаментом на подолку; керамічна полив’яна банька із Сокальщини; тарілки 1920–1930-их рр. з керамічної фабрики Влоцлавека; глиняні свищики-птахи; скляні сувенірні вироби; дерев’яні «качечка» та «півник» з яворівським розписом; гуцульський «пасківник» з вирізьбленими птахами на поверхні посудини; сирна пластика; ілюстрації писанок з «пташечками» та писанка із аплікативними гофрованими паперовими елементами, які створюють цільний образ птаха на лету.

Учасники арт-Проєкту «Портрет Музею» мали нагоду побачити окрему пізнавальну презентацію «Голубиний ефект. Птахи на бетоні». Її підготувала й цікаво розповіла науковий працівник МНАПЛ, кандидат біологічних наук Оксана Омельчук. Слухачі довідалися багато нового про птахів, які, здавалося б, вже відомі. Проте, як це часто буває, нові відкриття – поряд.

Завершальним етапом «Етюду першого» стала прогулянкова екскурсія львівським скансеном з оглядом лебедів, качок у ставку; садиб Покуття та Буковини, церкви «хатнього» (безверхого) типу, яка перевезена у Музею з Клокучки біля Чернівців.

У рамках практичної частини «Етюду першого», учасники арт-Проєкту, після насиченої враженнями зустрічі, мають намалювати першу роботу-«штрих» львівського Музею просто неба.

Заохочуємо усіх бажаючих до участі у арт-Проєкті «Портрет Музею: Львівський скансен», наступний етюд якого заплановано у квітні.

Проєкт відбувається з гаслом «Малювати може кожен»!