25 червня 2021 року у рамках арт-Проєкту «Портрет Музею: Львівський скансен» відбулася четверта зустріч учасників, зареєстрованих на сайті Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив (ЦКМІ).

Рядочок з пісенно-обрядового твору водіння Ку́ста «Ой зав’ю вінки да на всі святки» і далі – «да на всі святки, усі празники», наче усім повідомляє, що настала вервиця літніх свят, які чергуються з господарсько-польовими роботами. Цей мотив взято як гасло сьогоднішньої зустрічі на пленері. Оскільки розмай дерев та палітра квітів перепадає саме на червень місяць, то, природньо, організатори подбали, щоб основним жанром образотворчого мистецтва у рамках Етюду четвертого був пейзаж. Це своєрідне поєднання у «портреті Музею» ще й пейзажного антуражу. Територіальним межами на українській етнографічній мапі стали Полісся й Волинь.

Архаїчний обряд задобрювання людиною Природи, душі предків, які уособлені у дівчині-Ку́сті, у 2018 р. занесено у Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України, тому спостерігаємо таку пильну увагу до цього, вже екзотичного на сьогодні святкування. Язичницький обряд Водіння Ку́ста збігається зі святкуваннями Пресвятої Трійці, або ж Зеленими святами. Такий синтез дохристиянських і християнських свят є й в інших датах календарно-обрядового циклу українців, одначе саме «Куст» є особливим. Водіння Ку́ста збережено у кількох поліських селах Камінь-Каширського, Любешівського, Зарічненського, Дубровицького районів та на теперішній білоруській Пинщині. Особливо колоритно святкують у с. Сварицевичі Дубровицького р-ну Рівненської обл. Натомість на Волині відомий обряд Лялі – дівчини за уквітчаному троні.

Отож, зустріч розпочалася у виставковій залі Музею народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького з привітального слова художнього керівника Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив Андрія Сендецького. Він зокрема зазначив, що сьогоднішній пленер є екватором циклу етюдів в унісон зеніту літнього сонцестояння. У виступі нагадав, що у творчій роботі кожного учасника необхідно відобразити оригінальне бачення «портрету» інституції-ювіляра.

Заступник директора музею Леся Гарасим подякувала усім присутнім за візит, висловила думку про особливу зацікавленість працівниками скансену щодо результатів творчих робіт.

Учасники «Портрету Музею» мали нагоду послухати цікаву розповідь доцента кафедри етнології історичного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка доктора історичних наук Володимира Галайчука, якого запросив партнер арт-Проєкту – львівський скансен. Лектор розповів про українські традиції прикрашати рослинами житло під час Зелених свят, зокрема й про обряд водіння Ку́ста. Володимир Галайчук заінтригував аудиторію розповіддю про русалок, зруйнувавши низку стереотипів про них, адже саме ці потойбічні істоти святкували свій Русальний тиждень після Трійці. Русалки виходили на берег і грілися, водячи хороводи, жартуючи, пустуючи і норовили залоскотати  до смерті людину, яка могла їм трапитися на очі.

Другою частиною зустрічі, вже традиційно, стала екскурсія заздалегідь визначеним сектором, який би розкривав колорит Зелених свят, пейзажу й, водночас, не дублював вже оглянуті частини скансену під час попередніх етюдів. Тож, проваджені гостинними працівницями музею Ольгою Хімій та Зоряною Ципишевою по цікавих кутках «Шевченківського гаю», учасники навідалися до сектору «Львівщина», у якому представлені кілька важливих архітектурних об’єктів. Пам’ятки перевезено на територію скансену з окраїн етнографічної Волині: хата 1852 р. с. Оглядів і церква св. Параскеви 1822 р. с. Стоянів Радехівського (тепер Червоноградського) р-ну і костел 1936 р. зі с. Язлівчик Бродівського р-ну Львівської обл. У костелі представлена виставка релігійних скульптур з колекції скансену. У церкві св. Параскеви вдалося оглянути облаштування інтер’єру, адже поки що об’єкт ще не доступний для відвідувачів.

Наприкінці зустрічі одні гості музею розпорошилися виконувати завдання – створювати портрет львівського скансену, інші учасники активно ділилися враженнями від почерпнутої корисної, змістовної інформації.

Організатори і партнери арт-Проєкту нагадують:

Участь у Проєкті – безкоштовна. У програмі зустрічі: знайомство з організаторами й учасниками, оглядова онлайн-екскурсія окремим етнографічним ареалом, коротка презентація теми Етюду та ескіз майбутнього твору, який має стати штрихом до портрету ювіляра – Музею народної архітектури і побуту у Львові ім. Климентія Шептицького (вулиця Чернеча Гора, 1).

Охочим взяти участь у найближчій зустрічі необхідно зареєструватися на сайті Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив: www.artcenter.org.ua

Одноразова реєстрація уможливлює безкоштовно долучатися до інших зустрічей-етюдів Проєкту «Портрет Музею: Львівський скансен», які заплановані щомісяця до серпня включно.

Проєкт реалізовується Центром Культурно-Мистецьких Ініціатив у Львові в партнерстві з Музеєм народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького. З описом Проєкту можна ознайомитися на сторінці організатора – artcenter.org.ua та партнера – lvivskansen.org

Створімо разом портрет музею!