Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив у Львові терміново формує новий розділ волонтерства, спрямований не на Схід, а навпаки – у країни Заходу, щоб у короткі терміни забезпечити наших громадян необхідною українською літературою, у тому числі шкільними підручниками. Через вторгнення московії в Україну величезна хвиля термінової еміграції наших земляків опинилася за межами Вітчизни. Люди змушені були покинути свої домівки, залишивши усе нажите добро, зокрема й бібліотеки. У нових умовах вимушеного закордонного життя постав брак української літератури, особливо дитячої. Немає також можливості школярам вивчати предмети за українськими підручниками.

Наші дружні країни-партнери, за що безмежна їм вдячність, створили максимально комфортні умови для вимушених переселенців з України. Утім, наші співвітчизники потребують літературу на рідній мові, якої за кордоном гостро бракує у бібліотеках, навчальних закладах, культурно-громадських осередках і тимчасових притулках для українців. До нас звернулись едукаційні осередки Словаччини та Польщі з проханням допомогти у цій важливій справі.

Наш Центр розпочинає акцію допомоги українцям, які свідомо потребують книг. Трактуємо це не тільки як формальну передачу літератури, а насамперед як символічний і ментальний надважливий зв’язок з мовою Батьківщини та її культурою в цілому. 

Тож закликаємо охочих долучатися до важливої справи, яка, вочевидь, дасть плоди не відразу, а у прийдешньому часі. Адже нам важливо, щоб та частина співгромадян, які з різних причин оселяться в інших державах назавжди, не забули рідної мови, культури, традицій і не асимілювалися до такого ступеню, що, збави Боже, втратили б невидимий на перший погляд, але такий необхідний зв’язок з Домівкою, за Свободу якої загинули і гинуть наші рідні, друзі, знайомі.

Цей культурний здвиг дасть черговий шанс вивчити українську мову й російськомовному населенню України, яке у переважній більшості опинилося за кордоном. Розповсюдження нашої літератури в осередках зарубіжжя також популяризуватиме вивчення української мови і знайомство з нашою культурою загалом у країнах, які гостинно відкрили двері вимушеним переселенцям. Зміцнюймо ще один важливий фронт нашої священної боротьби у битві за Рідну мову, культуру, за приналежність до цивілізованого світу!

Книги можна залишити у нашому представництві у Львові (усі наші осередки знаходяться в центрі міста). З думкою про зручність та часову раціональність просимо попередньо узгоджувати час свого візиту шляхом написання листа на електронну пошту info@artcenter.org.ua

Ми сильні лише тоді, коли разом, коли кожен з нас займається своєю справою та робить те, що вміє найкраще, ідучи дорогою, яку свідомо обрав, бо це життєвий шлях!  

Україна завжди була, є і буде! Слава Україні!