Продовжуємо реалізацію традиційної едукаційної мистецької програми «Арт-Палітра» у межах Всеукраїнського проєкту «ПРОСТО НЕБИЛИЦІ». У суботу, 24 вересня 2022 р. волонтерська група Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив та Фонду «ТОРБА» вирушила у с. Сасів, щоб відвідати Районний дитячий будинок «Рідний Дім» Золочівської міської ради Золочівського району Львівської області. Назва цього будиночку вже вкотре переконує про родинність і доброзичливість адміністрації, яку очолює пані Наталя Тамчук, а головне – його мешканців, дружніх дітей і підлітків, які чекають на наші зустрічі та завжди запрошують у гості.

Для зацікавленого гурту «Рідного Дому» волонтерське гроно приготувало цього разу незвичну програму, в основі якої закладено комплементарність пізнання творчості – поєднання сценічних і образотворчих видів мистецтва з метою кращого ефекту створення картин. Тож учасники майстер-класу, вік яких, до слова, охоплює доволі широкий діапазон – від 5 до 17 років, упродовж трьох годин насолодилися і живописом, і музикою, і співом. Також була порушена тема екології, яка щораз більше набуває гостроти у нашому сьогоденні.

Проте, усе за порядком.

Основою зустрічі стало створення неповторних полотен завдяки методу штампування різноманітними природними матеріалами, насамперед, рослинами. Їх завбачливо привезли зі собою волонтери. Отож для роботи були підготовлені листочки декоративних квітів і дерев, ба, навіть, шишки. Та найважливіше, що у цій техніці використовуються городні культури: пекінська капуста, морква, картопля, кукурудза, кабачок тощо. За допомогою цих незвичних для малювання засобів можна створити оригінальні текстури. Так, наприклад, листя пекінської капусти, які розрізані впоперек, дають ефект вигадливих ліній, які подібні до складних силуетів троянд, жоржин чи півоній, а відбиті на поверхні листя троянди утворюють неймовірно цікаві силуети.

Для роботи над картинами основним художнім матеріалом було обрано акрил. Саме ця фарба дає змогу швидко працювати у техніці еко-монотипії. Не було жодного із 19 учасників, якого б не захопила ця дивовижна техніка. У результаті було створено дев’ятнадцять оригінальних монотипій.

Ці твори за нашою доброю традицією увійдуть до позаконкурсної колекції Всеукраїнського проєкту для молодих митців «ПРОСТО НЕБИЛИЦІ» 2022, який проводитиметься дванадцятий рік поспіль.

Цікавинкою зустрічі став музичний супровід під час виконання еко-творів. Мелодіями саксофону надихав юних митців талановитий музикант і співак, наш незмінний волонтер пан Петро Мельник. До слова, після завершення роботи над монотипіями учасники цього дійства мали нагоду розпитати музиканта про особливості гри на цьому інструменті. Пан Петро охоче розповів та продемонстрував ази гри на саксофоні. Таким чином, мешканці «Рідного Дому» мали нагоду взяти участь у ще одному майстер-класі, який відчутно посилив їхній інтерес.

Мистецький івент також був доповнений виконанням усіма присутніми низки українських народних та авторських пісень. Таке різноманітне поєднання образотворчого і виконавського мистецтва створило дивовижний святковий затишок у сасівському осередку.

Волонтерська група, як годиться, прибула не з порожніми руками, а подарувала дітям, крім художнього реманенту, солодкий частунок, який дітвору неабияк потішив.

Мешканці «Рідного Дому» зі свого боку вже не вперше відзначились своєю зворушливою гостинністю і пригостили гостей кавою. На прощання були і слова вдячності, і обійми, і обіцянки зустрітися ще у наступних спільних творчих проєктах.

Художній керівник Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив, художній керівник Школи мистецтв «СПІРОГРАФ», керівник Львівського Авторського Драматичного Театру «Scena8» Андрій Сендецький, голова правління Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив Сергій Гаврилович, завідувач відділення образотворчого та декоративного мистецтва Школи мистецтв «СПІРОГРАФ» Олег Болюк висловлюють щиру вдячність команді волонтерів, очолювану керівником волонтерського корпусу пані Вірі Галайко, а також акторці нашого театру пані Марті Лотоцькій, викладачу вокалу Школи мистецтв «СПІРОГРАФ» пану Петру Мельнику та давній приятельці нашого Центру пані Ользі Адам.

При нагоді щиро дякуємо усім добродіям та меценатам, які кілька років поспіль допомагають успішно реалізовувати проєкт і його едукаційну складову. Завдяки виключно перманентній допомозі людям великого серця і душі «ПРОСТО НЕБИЛИЦІ» втілюються 12 років постіль. Особлива подяка кожній Людині, яка воює чи допомагає воювати супроти агресії московитів, що в свою чергу уможливлює продовжити життя проєкту і виконувати його мету та завдання. СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА І ШАНА УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДУ!