30 травня 2021 року у рамках арт-Проєкту «Портрет Музею: Львівський скансен» відбулася третя зустріч учасників, зареєстрованих на сайті Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив (ЦКМІ).

Очевидно, учасники арт-Проєкту вже звернули увагу, що кожний етюд має ліричну назву, адже саме образотворче мистецтво є поезією барв, або ж монохромним дуетом лінії й плями. «Про що шепоче трава» – спеціальна тема Етюду третього. Давно зауважено, що саме у травні стається магія барв, коли смарагдова зелень і білий урочистий цвіт вкупі з духмяними ароматами й щебетом птаства нас зачаровують. І наче за помахом невидимого інструменту починають буяти молоді трави, нашіптуючи людині про щось утаємничене Природою.

Керуючись такими емоціями, організатори Проєкту запропонували учасникам зосередити увагу на події, важливій у календарній обрядовості наших пращурів, – вигоні на пасовище худоби, котра упродовж тривалої зими терпляче чекала радісних теплих днів. Зазвичай вигін худоби на пашу відбувається у день святкувань Святого Юрія – 6 травня. Щоправда високі полонини Горган, Чорногори, Чивчин бувають ще на той час вкриті снігом, тож гуцули по-особливому святково відзначають «Вихід на полонину» із запаленням ватри та іншими ритуально-обрядовими діями дещо пізніше – у двадцятих числах травня.

Виходячи з таких міркувань, сьогоднішня зустріч була присвячена етнографічному району Гуцульщини, а для навіювання портрету Львівського скансену запропоновано міфологічний жанр.

Під час Етюду третього художній керівник Проєкту Андрій Сендецький привітав усіх з черговою зустріччю у рамках «Портрету Музею», який активно реалізовується, незважаючи на карантинні обмеження чи погодні умови. Андрій Сендецький зазначив, що нашим спільним завданням є створення образу музею у будь-яку погоду, у різних ситуаціях, з довільними авторськими інтерпретаціями і побажав хороших емоційних навіювань для створення майбутньої картини.

Гостинні працівниці львівського скансену Оксана Братун та Віталія Пономарьова попровадили учасників по здавалося б знаних архітектурних об’єктах – експонатах музею. Але, коли оглядаєш їх, вони щоразу відкривають не зауважені досі свої особливості.

До слова, присутнім учасникам-«портретистам» під орудою етномузиколога та колекціонера музичних інструментів Любомира Кушлика, який працює у музеї, було забавно зіграти в імпровізованому оркестрі на давніх й сучасних музичних інструментах. Бубен, бандура, теленка, ребрачка, камертон і, навіть, коса органічно злилися у дивакувату мелодію з нотками етномотивів.

Від наших екскурсоводів довідалися про особливості вибору місця для будівництва хати, про будівельну магію та вірування, пов’язані із вибором деревини, часом і процесом «закладин». Та особливо монументально-цільною виглядає гуцульська ґражда – міні-фортеця, яку утворює комплекс будівель, розташованих по периметру прямокутника: хата, господарські будівлі та огорожа з ґонтовим дашком і подвір’я.

Із захопленням слухали розповіді про огороджені пасіки з вуликами, до яких складно буде дістатися ласуну-ведмедю. Побували біля колиби полонинської ватаги й послухали розповідь про «живий вогонь» та інші обряди й вірування пастухів.

Наприкінці зустрічі Віталія Пономарьова розповіла про невидимий світ істот, який поруч нас. Учасники заінтриговано слухали про чародіїв різного рангу, спеціалізації та силу чар. Не менш цікавою була розповідь про нявок, відьом, чугайстра та інших істот потойбіччя.

На завершення Етюду третього «Про що шепоче трава» учасникам, які долучились до арт-Проєкту, організатори вручили перепустки у музей. Вони, які й інші учасники «Портрету Музею», можуть вільно відвідувати скансен та працювати над створенням його образного «портрету» упродовж найближчих 4-х місяців.

Організатори і партнери арт-Проєкту нагадують:

Участь у Проєкті – безкоштовна. У програмі зустрічі: знайомство з організаторами й учасниками, оглядова екскурсія окремим етнографічним ареалом, коротка презентація теми Етюду та ескіз майбутнього твору, який має стати штрихом до портрету ювіляра – Музею народної архітектури і побуту у Львові ім. Климентія Шептицького (вулиця Чернеча Гора, 1).

Охочим взяти участь у найближчій зустрічі та створити свій портрет Львівського скансену, необхідно зареєструватися на сайті Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив: www.artcenter.org.ua

Одноразова реєстрація уможливлює безкоштовно долучатися до інших зустрічей-етюдів Проєкту «Портрет Музею: Львівський скансен», які заплановані щомісяця до серпня включно, та забезпечує вільний доступ до музею для створення його «портрету».

Проєкт реалізовується Центром Культурно-Мистецьких Ініціатив у Львові в партнерстві з Музеєм народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького. З описом Проєкту можна ознайомитися на сторінці організатора – artcenter.org.ua та партнера – lvivskansen.org

Створімо разом «Портрет музею»!