Парафіяни Ікони Казанської Божої Матері с. Верещаки Лановецької міської громади Кременецького району Тернопільської області звернулися до керівництва нашого Центру з проханням допомогти дешифрувати напис на давньому кам’яному хресті, який встановлений на церковній території неподалік храму. Дерев’яна церква збудована 1867 р., тож християнська громада святкує цьогоріч 155-ліття з часу побудови святині.

Згідно з усними переказами кам’яний хрест був перенесений з іншого місця, ймовірно, де стояла неподалік попередня церква. Масивна намогильна пам’ятка висічена у формі, яка нагадує рівно кінцевий з розширеннями по краях хрест. Така хрестографема головного символу християнства відома як «козацький тип».

Поверхня цього артефакту містить напис тільки з лицевого боку, який, до слова, прочитується не в усіх місцях. Особливих пошкоджень зазнала верхня частина об’єкту через різні атмосферні та часові впливи. Утім, нам вдалося прочитати майже увесь літографічний текст, який поділено на кілька регістрів. Під час розшифровки з’ясувалося, що ця пам’ятка встановлена на знак великого кохання. Бо тільки люблячий чоловік міг замовити у каменяра коштовний хрест-пам’ятник для своєї померлої дружини. Очевидно, що замовник був представником заможних верств населення краю.

Отже, напис на хресті прочитуємо так. На перших двох регістрах через нечитабельність літер припускаємо варіативність початку напису: «[СЛУГА] Х[РИСТО]ВА» або «[…] ХВ[АЛ]А»

Наступні регістри відчитуються краще: «ТУ ЛЄЖІ ОГАПІЯ МА[ЛЖОН]КА ХОМІВА ИЯКОВА», тобто «ТУТ ЛЕЖИТЬ АГАФІЯ ДРУЖИНА ХОМІВА ЯКОВА». Опираючись на твердження місцевих мешканців, прізвища Хом’як і Хом’ячок були доволі поширені у селі. Ми впевнені, що первісно їхній далекий прародич носив прізвище «Хомів» як приналежний до роду якогось Хоми.

Дешифрування відбулось під опікою і безпосередньою участю академічного керівника Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив, доктора мистецтвознавства Олега Болюка.

Цим невеликим дарунком від нашого Центру – дешифровкою невідомого тексту на християнській пам’ятці, – вітаємо парафіян села Верещаки з нагоди 155-річня освячення місцевої церкви Ікони Казанської Божої Матері й бажаємо, щоб нові відкриті сторінки історії життя нашого краю вже ніколи не губилися у віках, а залишалися надбанням України.

Категорії: news