У 2021 році ГО Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив у Львові спільно з Музеєм народної архітектури та побуту у Львові ім. Климентія Шептицького реалізували п’яту едицію Міжнародного арт-проєкту «Портрет Музею: Львівський скансен».

Упродовж шести місяців аматори та професійні митці різного віку створювали художні роботи, які віддзеркалювали «портрет»  львівського музею просто неба.

Андрій Сендецький, Олена Вінярська

Портретні замальовки краєвидів одного з улюблених музейних осередків, якого ще звуть «Шевченківським гаєм», присвячені п’ятдесятій річниці його заснування.

Всупереч московській агресії та складним випробуванням, що лягли на кожного з нас у цій національно-визвольній боротьбі з окупантом, наш постійно діючий культурний фронт, що відкритий не тільки з метою знищення московсько-совєтських зайд, а й супроти внутрішнього ворога, який проліз у кабінети влади країни на усіх рівнях, презентуємо виставку художніх творів в інтернет-просторі. На виставку у реальному часі запросимо після нашої славної Перемоги над рашизмом в усіх його проявах.

З нагоди Міжнародного дня музеїв, які примножують, зберігають, вивчають та популяризують культурну скарбницю людства, Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив урочисто репрезентує найуспішніші роботи, створені у рамках арт-проєкту «Портрет Музею: Львівський скансен». Переконані, що наша праця є помітним результатом пропагування надбань скансену, Львова та України в цілому, є черговим внеском у зміцнення культурних цінностей українців.

Ольга Локатир, Юрій Щобак

Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив започаткував Арт-проєкт «Портрет Музею» у 2013 р. і успішно продовжує його реалізовувати. Концепція цієї перманентної творчої акції полягає у розкритті музейної інституції як живого осередку історії, а не дистанційної демонстрації зібраних артефактів. Саме тому культурна установа представляється з великої літери й трактується у жанрі портрету. Учасники-художники у рамках Проєкту мали можливість поділитись своїми спостереженнями і презентувати власно створений портрет музею; портрет, який формувався  під час відвідин музею, спілкування з його працівниками та гостями, спостереженнями за його життям та діяльністю.

Ірина Занько, Богдан Андріїшин, Олег Болюк

Проєкт не має вікових обмежень та освітніх преференцій, тому назагал його учасниками можуть стати професійні митці й аматори, молоді та досвідчені художники, одним словом усі, кого привабив той чи інший музей і портретом якого учасники Проєкту захотіли поділитися із навколишнім світом. У Проєкті передбачена участь осіб, котрі перебувають під опікою спеціалізованих закладів (сироти, люди з особливими потребами etc). Їхня участь традиційно тісно пов’язана із ресурсними можливостями організаторів та партнерів арт-івенту, тому заохочуємо активно долучатися до Почесного грона меценатів Проєкту.

Арт-проєкт «Портрет Музею» призначений для створення творчої імпресії щодо самого портрету Музею, завдяки асоціативному ряду, післясмаку, враженню, найяскравішим нюансам, знайомствам, у тому числі з митцями-учасниками Проєкту. Кожен із зареєстрованих учасників створює власне оригінальне бачення музею. Жанр «портретності» музею розуміється як збірний його образ. Для кращого орієнтиру кожна зустріч означена темою, котра полегшує пошук ідеї для твору або орієнтує щодо специфіки роботи інституції, яка є «натурою» «Портрету Музею».

Згідно з програмою Проєкту створені роботи формуються у експозиційну колекцію та презентуються в основному у музеї-«натурщику» як кульмінація співпраці. Далі виставка мандрує виставковими залами партнерських інституцій Центру, як в межах країни, так і за її межами. Кращі роботи експозиційної колекції залишаються у художньому фонді Проєкту.

Ініціатор, засновник, організатор

Благодійний фонд ТОРБА, Центр Культурно-Мистецьких Ініціатив, Театр ScenA8

Партнер, співорганізатор і «натура» 2021 року

Екскурсоводи, лектори, майстри:
Сергій Ципишев, Леся Гарасим, Оксана Омельчук, Зоряна Ципишева, Володимир Галайчук, Оксана Братун, Марія Янко, Віталія Пономарьова, Ольга Хімій.

Етюд перший: ВЕСНА НА КРИЛАХ ПРИЛЕТІЛА 14 березня 2021 р.
Етюд другий: КОТИЛАСЯ ПИСАНКА 24 квітня 2021 р.
Етюд третій: ПРО ЩО ШЕПОЧЕ ТРАВА 30 травня 2021 р.
Етюд четвертий: ОЙ ЗАВ’Ю ВІНКИ ДА НА ВСІ СВЯТКИ 25 червня 2021 р.
Етюд п’ятий: ПЕТРІВОЧКА ДА МАЛА НІЧКА: ШИЛА ВИШИВАЛА ШОВКОМ, БІЛЛЮ – НЕ ВИСПАЛАСЬ НАША ДІВОЧКА 16 липня 2021 р.
Етюд шостий: СВЯТИЙ СПАС ПРОГОТУВАВ УСЬОГО ПРО ЗАПАС 27 серпня 2021 р.